Krubb för att snabba på årstiderna

Okej, det var lite långsökt kanske....men jag längtar verkligen efter våren nu, som visserligen aldrig kommer i Luleå, här blir det ju sommar direkt, men ändå. Värme var är du!

Vi är inne i en lite experimentell period i livet (matlagningsmässigt, vad trodde ni?), mest på den asiatiska fronten. När vi senast var på Orientallivs spanande vi lite extra på vårrullarna och blev sugna och eftersom H har en thailändsk städerska som mer än gärna kommer med tips så slog vi på stort att försöka göra egna.

Nu pratar jag givetvis inte om några sådana där fläskiga och degiga frysta vårrullar som finns på ica utan mini modeller som det frasar om när man tuggar, sådana som man kan köpa på stränderna när man är i Thailand, ni som varit där vet vad jag pratar om.

Varför i h-vete har man inte lagat det tidigare? Helt sanslöst gott blev det och inte var det speciellt svårt heller!
Det tar givetvis lite tid men varför ska man stressa fram mat? När man dessutom lagar mat tillsammans under en avkopplande helgafton med ett något gott att dricka och soft musik i bakgrunden blir det en urmysig stämmning. Att sedan få äta något eget som verkligen tilltalar magen är en fin belöning för någon timmes pill.


Det här gjorde vi våra rullar på men det går givetvis att variera efter tycke och smak.

Vårrullar á la Källgatan (ca43st)
* Vårrulledeg - Finns att köpa i asiatiska butiker i vanligtvis 40-50pack för en struntsumma.
* 1/2 Vitkålshuvud
* 2 morötter (eller var det 3?)...
* 2 citrongrässtjälkar
* Ett paket glasnudlar
* 500g köttfärs
* Asiatiska kryddor efter smak (se bild för vad vi valde)
* Olja att fritera i

Sedan lite "dippsåser" som sötsur sås, woksås  eller chilisås.

Strimmla vitkålen och morötterna och fräs mjuka i en wok tillsammans med de skivade citrongrässtjälkarna (eller egentligen rötterna, smaka av och se vilka delar ni kan använda). Fräs köttfärsen i en stekpanna och smaksätt den ordentligt innan ni rör ner den med grönsakerna. När allt gojsat ihop sig kokar ni glasnundlarna i nån minut och rör ner de med. Smaksätt som ni vill och smaka av till ni är nöjda (går att krydda rätt rejält).

När fyllningen är klar lägger ni en liten klick (rågad matsked) i ett ark vårrulledeg  och rullar ihop innan ni friterar det hela. Om ni inte tänkt fritera alla så går de utmärkt att frysa in färdigrullade. För oss blev det 43 vårrullar varav vi frös in ca 20-25st till senare måltider, bara att ta fram och fritera/steka eller tom tillaga i micro om man har grillfunkion, det provade vi idag med positivt resultat.

Avnjut sedan de krispiga godsakerna med sås efter tycke och ett gott glas vitt till. Aftonen kan inte gå fel efter en sådan lyckad inledning! =)





      
  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0